onsdag den 14. juni 2017

Anmeldelse af Forvandlingen

Litteratursiden.dk har anmeldt Forvandlingen. Meget positivt endda. Der står ting som:

Betagende og blændende godt lavet.
Selvom jeg med skam må indrømme, at jeg aldrig har læst Franz Kafkas originale novelle, kender jeg indledningen til denne 102 år gamle fortælling om Gregor, der pludselig forvandles til et insekt.

Det har jeg hørt mange sige efterhånden. Jeg håber virkelig at nogle af dem også vil læse den oprindelige novelle - og andet af Kafka. Det er i den grad umagen værd. Videre i anmeldelsen lyder det:

Franz Kafka var meget insisterende omkring, at der ikke måtte være en afbildning af et insekt på forsiden af bogen, da den oprindeligt udkom. Han ønskede, at læserens fantasi skulle tegne det eneste billede af det væsen, Gregor blev forvandlet til. Med den tanke i baghovedet kan man selvfølgelig spørge sig selv: Hvorfor overhovedet lave en graphic novel over novellen? Svaret kender jeg ikke, men jeg må sige, at resultatet er blevet en utrolig fascinerende oplevelse.

Det har jeg tænkt meget over og forsøgt at tage hensyn til så godt jeg kunne. Blandt andet ved aldrig at vise krybet i fuld figur, men altid beskåret og gemt bag møbler eller skubbet ind i mørket. Her er den oprindelige forside som Kafka godkendte da historien udkom i 1916:


Her er ikke kun pæne talebobler eller ord i kasser. I stedet flyder teksten ind i mellem og ud over siderne på kryds og tværs, eller fungerer som baggrundsfyld for en tegning. Det er simpelthen blændende godt lavet.

Jeg vil gerne blande tekst og tegning på nye måder. Af og til skal man næsten selv finde den. Tekstsen. Den springer ikke bare - smak - op i hovedet på læseren af sig selv. Den kryber visse steder nærmere langs panelerne. Ligesom Gregor.

Jeg vil ikke gå i dybden med de mange tolkninger, selve historien lægger op til, men kan anbefale at læse Jeppe Krogsgaard Christensens artikel ’Man må gå, før man kan krybe’, som giver en fin indføring. Det er dog slet ikke nødvendigt at gøre noget som helst andet end at sætte sig med bogen og begynde at læse. Kafkas novelle med Søren Jessens illustrationer står imponerende godt på egne fødder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar